CHORA WĄTROBA, DIETA DLA CHOREJ WĄTROBY, OBJAWY - SKLEP CALIVITA, PRODUKTY NATURALNE, SUPLEMENTY ŻYWIENIOWE

Hity CaliVity

        

    Polinesian Noni

      

         Ocean 21 

    

       ParaProtex

     

       AC-Zymes

      

         Nopalin

        

         OxyMax

 

Suplementy Calivita

Chora wątroba - dieta

 

CHORA WĄTROBA, DIETA DLA CHOREJ WĄRTOBY, OBJAWY CHOREJ WĄTROBY

 

Wątroba jest najważniejszym narządem odtruwającym organizm z trucizn, zarówno dostarczanych z zewnątrz, jak i produkowanych na miejscu. Szczególnie istotna jest funkcja oczyszczania krwi ze składników niepotrzebnych już organizmowi lub wręcz trujących. Chora wątroba nie potrafi już prawidłowo  spełniać swojej roli, dlatego też daje sygnały ostrzegawcze. Chora wątroba w miejscu pomiędzy oczami wskazuje kondycję swoją  i żołądka. Oczy pokazują natomiast stan wątroby, jeśli są przekrwione, oznacza to, że jest ona podrażniona. Jeśli w kącikach oczu pojawiają się tzw. śpiochy, oznacza to, że chora wątroba chce pozbyć się nadmiernej ilości tłuszczu.

 

"Dieta dobra dla wątroby


Wątroba pełni ponad 500 różnych funkcji. Pracuje jak gigantyczne laboratorium chemiczne, przetwórnia, magazyn i dyspozytornia. Jak jej pomóc, gdy zaczyna szwankować?

 

Wątroba m.in. produkuje żółć niezbędną do trawienia tłuszczów i cholesterol konieczny do prawidłowego funkcjonowania każdej komórki. Jednak jej najważniejsza funkcja to rozkładanie i neutralizacja wszelkich toksyn, które dostarczamy do organizmu wraz z pożywieniem czy wdychanym powietrzem. Ta funkcja jest jednak upośledzona, jeśli wątroba niedomaga, a niedomaga, bo jej nie szanujemy.

 

W milczeniu znosi naszą beztroskę


Wątroba nie boli, bo nie jest unerwiona. Ale maltretowana powiększa się, rozciąga otaczającą ją torebkę ochronną i napiera na sąsiednie organy. Stąd nieprzyjemne uczucie kłucia w boku czy rozpierania pod żebrami.

 

Każde nadwerężenie tkanek wątroby oznacza zaburzenia jej funkcji. Szkodzi jej nie tylko wirusowe zapalenie wątroby, ale także nadużywanie leków, obżarstwo, wdychanie szkodliwych związków chemicznych, np. farb lub środków owadobójczych, nie mówiąc już o dymie tytoniowym.

 

Przyczyną powiększenia się i tak wielkiego organu (1,5-2 kg u dorosłej osoby) może być jego stłuszczenie. Skąd się ono bierze? Wątroba ma zdolność rozkładania kwasów tłuszczowych, tworzenia z nich tłuszczów i przesyłania ich dalej do całego organizmu. Ta zdolność jest jednak ograniczona. Gdy tłuszczu jest za dużo, wątroba tyje i nie funkcjonuje właściwie.

 

Stłuszczenie wątroby pojawia się przy źle leczonej cukrzycy, ciężkostrawnej diecie i nadużywaniu niektórych leków. Do najbardziej szkodliwych należą antybiotyki, niektóre środki antykoncepcyjne, przeciwgruźlicze i przeciwzapalne. Dolegliwości sprzyja też nadużywanie alkoholu oraz stosowanie drakońskich diet odchudzających. Jeśli w krótkim czasie pozbywamy się tkanki tłuszczowej, nadmiar uwolnionego do krwi tłuszczu obrasta wątrobę. Jeśli się odchudzasz, dla dobra wątroby zadbaj, by nie tracić więcej niż 2 kg miesięcznie.


Na kamicę żółciową bardziej narażone są kobiety niż mężczyźni. A to z uwagi na okresowe wahania poziomu hormonów (menstruacja, ciąża, menopauza). Kamica rzadko przytrafia się osobom, które jedzą dużo warzyw i mało czerwonego mięsa, bo dieta bogata w błonnik chroni przed tym schorzeniem. Szczególnie podatni na tworzenie się kamieni są cholerycy i ludzie, którzy nie potrafią radzić sobie z długotrwałym stresem.


Może odrodzić się jak feniks


Mimo wszystko nie wpadaj w panikę. W sprzyjających warunkach wątroba zregeneruje swoje uszkodzone tkanki. Aby jednak mogła skorzystać ze swych cudownych zdolności, niezbędna jest twoja pomoc. Stosuj dietę przyjazną wątrobie. Jedz często, ale mniejsze porcje i kontroluj ilość poszczególnych składników odżywczych w swoich posiłkach:

Zrezygnuj z tłuszczów zwierzęcych, zwłaszcza smalcu, masła. Tłustą śmietanę w zupach i sosach zastąp naturalnym jogurtem.
Kontroluj spożycie węglowodanów (m.in. makaronów, pieczywa). Choć mogą stanowić 45 proc. spożywanych dziennie produktów, nie powinno się jeść ich więcej niż ok. 40 dag. Uważaj na cukier. Jego nadmierna ilość ( ponad 7 dag) sprzyja stłuszczeniu wątroby. Lepiej herbatę posłódź miodem rzepakowym - jest bogaty w najbardziej przyswajalny cukier, czyli fruktozę.


Cenne w odbudowie wątroby jest białko, dlatego zadbaj by w twoim menu było mięso. Wybieraj jednak drób, chude ryby i cielęcinę – jadaj je gotowane na parze, duszone w sosie własnym lub pieczone w folii. Pij odchudzone mleko i napoje mleczne.
Nie zapominaj o warzywach. Najlepiej, żeby 80 proc. codziennej porcji warzyw było gotowane, a 20 proc. - surowe. Najbardziej wskazane są jarzyny, które zawierają przeciwutleniacze, kwas foliowy i witaminę C, np. sałata, marchew, brokuły, buraki.
Z owocami lepiej nie przesadzaj, choć sezonowe jagody, jabłka czy grejpfruty nie zaszkodzą. Jednak wątroba pełniej skorzysta z bogactwa zawartych w owocach witamin i soli mineralnych, jeżeli wyciśniesz z nich sok czy przyrządzisz mus.


Przy kamicy żółciowej


Jeśli nagle poczujesz silny ból pod prawym żebrem promieniujący w stronę łopatki, masz wymioty, prawdopodobnie dopadł cię atak kamicy żółciowej. Dzieje się tak, gdy w wytwarzanej przez wątrobę, a gromadzonej w umieszczonym pod nią pęcherzyku, żółci tworzą się kamienie. Przyczyną mogą być np. przewlekłe zapalenie wątroby, zaburzenia hormonalne, stres, a także złe nawyki żywieniowe.

 

Skłonność do kamicy żółciowej możesz odziedziczyć po przodkach. Jeśli jednak w porę zadbasz o siebie i swoją wątrobę, masz szansę uniknąć choroby.

 

Jedz dużo błonnika. A więc: warzywa, grube kasze i pieczywo z pełnego przemiału.
Jadaj regularnie 5 posiłków dziennie. Nie zapominaj o śniadaniu. W ten sposób nie doprowadzisz do zbyt długich przerw w pracy pęcherzyka żółciowego i nie zahamujesz wytwarzania kwasów żółciowych niezbędnych do rozpuszczania cholesterolu.
Przed obiadem wypijaj łyżkę oliwy lub oleju roślinnego, które działają żółciopędnie.
Ogranicz ilość słodyczy, a szczególnie tłustych ciast: francuskiego, kruchego i tortów.

 


Doraźna pomoc - Zielona klinika


Wśród warzyw  regeneracji wątroby sprzyjają karczochy. Ich wyciąg wspomaga rozpuszczanie złogów żółciowych. Kupisz je w hipermarketach lub delikatesach.Wybieraj zwarte, ciężkie główki z dużymi i ciasno przylegającymi płatkami uginającymi się lekko pod naciskiem palców. Uważaj, by nie kupić karczochów zbyt twardych i włóknistych.

 

Do tej samej rodziny (astrowatych) co karczoch należy ostropest plamisty, którego wyciąg czyli sylimaryna to składnik wielu leków na wątrobę. Dlatego warto mielone ziarna ostropestu włączyć do przypraw, tak jak sól i pieprz."

 

autor: Iwona Krupa (miesięcznik "Zdrowie")

----------------------------------------------------------------------------------

 

Dziewięć podstawowych zasad dobrej diety w chorobach wątroby

 

1. Nie spożywać nawet najmniejszej ilości alkoholu.
2. Dieta musi być urozmaicona.
3. W jadłospisie należy uwzględnić potrawy zawierające witaminy.
4. Nigdy nie należy przekraczać należnej dziennej wartości energetycznej.
5. Całodzienna racja pokarmowa powinna być podzielone na 5, a nawet 6 porcji.
6. Posiłki powinny być dostosowane do fazy choroby i stanu zdrowia chorego.
7. Potrawy przygotowuje się najlepiej jako gotowane, (ewentualnie duszone lub pieczone) – nigdy smażone.
8. Należy wykluczyć wszystkie produkty zbyt tłuste lub wzdymające.
9. Nie należy używać ostrych przypraw.

 

Kluczowym zadaniem w każdej diecie jest odpowiednie dobieranie produktów. Istotne jest także smaczne przygotowanie i podanie posiłków. W diecie w większości chorób wątroby i pęcherzyka żółciowego należy zapomnieć o potrawach smażonych, pieczonych z dodatkiem tłuszczu, podsmażanych i odgrzewanych. Preferuje się natomiast potrawy gotowane, gotowane i mielone, duszone, pieczone w pergaminie lub folii aluminiowej.


Planując dietę należy pamiętać, że chorzy mają objawy towarzyszące, takie jak: wzdęcia, brak łaknienia, zaburzenia trawienia itp. W zaistniałej sytuacji żywienie nie powinno być schematyczne, a dostosowane do sytuacji i w miarę urozmaicone. Najlepiej, jeśli chory spożywa 5 posiłków dziennie.

 

Przykład typowego jadłospisu w przewlekłych chorobach wątroby

Śniadanie I

Kasza manna mleku lub wywarze z warzyw, pieczywo mieszane – chleb pszenny i pieczywo półcukiernicze, masło, pasta z sera twarogowego i pomidorów, miód, napój z dzikiej róży.

Śniadanie II

Galaretka z ryby, bułka, jabłko w sosie waniliowym.

Obiad

Zupa jarzynowa z lanym ciastem, pulpety z cielęciny, marchewka gotowana, sałata zielona polana kefirem, ziemniaki puree, kompot z jabłek.

Podwieczorek

Koktajl mleczno-warzywno-owocowy, biszkopty.

Kolacja

Pierogi leniwe, surówka z jabłek, herbata.

 

Pamiętaj, że niezwykle istotne w chorobach wątroby jest podawanie posiłków w określonych porach dnia i w odpowiednich odstępach czasu. Najlepiej, jeżeli przerwa między posiłkami wynosi 2,5–3,5 godziny. Taki sposób ułatwia organizmowi trawienie spożywanych pokarmów, a poprzez to znacznie zostaje przyspieszony cały proces poprawy stanu zdrowia.

 

Aby skutecznie pomóc osłabionej wątrobie, warto zastosować Liver Aid. preparat ziołowy oczyszczajcy i regenerujący chorą wątrobe.

Ponieważ  jest ona narządem, który do swojej pracy potrzebuje  dużej ilości tlenu, szybsze i lepsze efekty oczyszczania i regeneracji osiągniemy łącząc  Liver Aid ze stabilizowanym tlenem w produkcie  Oxy Max